vinkon@vinkon.com.pl

+48 63 242 93 11

Products

  • Concentrated fruit juices
  • Malt extracts
  • Concentrated vegetable juices
  • Special products
  • Wines
Concentrated fruit juices
Zagęszczone soki owocowe

poddany zagęszczeniu poprzez usunięcie znacznej ilości wody z owoców i warzyw m.in. jabłek, gruszek, wiśni, czarnych porzeczek, aronii, aronii ekologicznej.

Fazy wodne aromatyczne

uzyskiwane przy produkcji zagęszczonych soków owocowych m.in. z owoców jabłek, wiśni, czarnej porzeczki.

Soki Bezpośrednie NFC

Not From Concentrate wyciśnięty sok ze świeżych owoców m.in. aronii, aronii ekologicznej, czarnej porzeczki, wiśni, jabłek, rokitnika.

Certyfikacja linii produkcyjnej zarówno w zakresie produkcji ekologicznej jak i kosher pozwala VINKON S.A. na produkcję produktów odpowiadającym standardom dla wymagań określonych w tych grupach produktów tj. produktów ze statusem ekologicznym a także produktów ze statusem Kosher.

Malt extracts
Malt extracts

Ekstrakt słodowy powstaje ze słodu jęczmiennego, który po rozdrobnieniu poddawany jest zacieraniu. Proces ten polega na kilku godzinnej obróbce enzymatycznej prowadzonej w różnych temperaturach z wykorzystaniem naturalnie występujących w słodzie enzymów amylolitycznych. Po przekształceniu całej nierozpuszczalnej skrobi w rozpuszczalne cukry, roztwór, który nosi nazwę zacieru, poddawany jest rozdzieleniu na frakcję stałą, czyli młóto oraz płynna, czyli brzeczkę słodową.

Końcowym etapem procesu produkcyjnego jest zagęszczenie klarownej brzeczki do ekstraktu słodowego. Proces ten polega na odparowaniu niemal całej wody w warunkach obniżonego ciśnienia. Takie warunki obróbki dają możliwość zachowania niemal wszystkich walorów smakowych oraz odżywczych słodu jęczmiennego.

Barwa gotowego produktu uzależniona jest od rodzaju użytego surowca. W związku z tym uzyskuje się ekstrakty o barwie od jasno-bursztynowych do ciemno-brązowych. Smak i zapach ekstraktu jest również charakterystyczny dla użytego słodu, lekko zmieniony przez obróbkę termiczną.

Ze względu na naturalną zawartość glutenu jest on zaliczany do grupy alergenów.

Ekstrakt słodowy wykorzystywany jest przede wszystkim w przetwórstwie spożywczym do produkcji:

  • w piekarniczych m.in.: pieczywa, ciastek, krakersów, paluszków, płatków śniadaniowych,
  • wyrobów cukierniczych m.in. czekolady, batonów, mas słodowych,
  • napojów słodowych,
  • branży fermentacyjnej.
Concentrated vegetable juices
Concentrated vegetable juices

Przetwarzanie buraka czerwonego stanowi dla VIN-KON S.A. ważną pozycję produkcyjną oraz badawczo – naukową. Naturalny składnik barwiący zawarty w buraku czerwonym zwany Betanina koloru ciemnoczerwonego do fioletowego wykorzystywany w przemyśle spożywczym m.in. cukiernictwie, mleczarstwie a także do kosmetyków

Sok z buraka zwiększa wydolność organizmu, prowadzone są badania naukowe, które potwierdzają pozytywny wpływ soku z buraków na wytrzymałość organizmu. Azotany zawarte w burakach czerwonych powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wiąże się ze wzrostem ukrwienia serca oraz spadkiem ilości tlenu potrzebnej do pracy mięśni podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Vin-Kon S.A. oferuje:

  • Sok bezpośredni NFC z buraka czerwonego
  • Zagęszczony sok z buraka czerwonego
  • Betanina

Produkty VIN-KON S.A. oferuje w następujących opakowaniach:

  • Płynny: w pojemnikach plastikowych 13 kg, 25 kg
  • w beczkach metalowych 250 kg
  • w zbiornikach stalowych 600 kg
  • w auto – cysternach 25 000 kg
  • Proszek: worki od 5 kg
Special products
Fazy wodne aromatyczne

z jabłek, gruszek, wiśni i czarnej porzeczki

Wytłoki owocowe i warzywne

z jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i buraka czerwonego

Proszki

z jabłek, gruszek, wiśni, czarnej porzeczki, aronii i buraka czerwonego

Wines
Nasza oferta win znajduje się na podstronie Potęga Tradycji
Contact

ul. Dąbrowskiego 35, 62-500 Konin, Poland

vinkon@vinkon.com.pl

tel.: +48 63 242 93 11

fax: +48 63 242 93 76

Sales department:

Monika Ławniczka +48 63 24 64 103

Grzegorz Wróbel +48 63 244 10 32

© 2024 Vinkon S.A. All rights reserved

Scroll to Top